Op dinsdag 29 oktober om 10:00 uur zal Annemieke Romein (Universiteit van Gent en momenteel researcher-in-residence bij de Koninklijke Bibliotheek), samen met haar collega Jeroen Vandommele (specialist handschriften van de KB) een webinar geven. Een webinar is een online lezing of workshop waarbij je als toehoorder niet zichtbaar bent, maar wel – schriftelijk – vragen kunt stellen. In dit webinar zullen de basisbeginselen van het programma “Transkribus” (www.transkribus.eu) worden uitgelegd. Dit programma is ontworpen om handschriften (en oud drukwerk) te ontcijferen. Na enige training (van een vrij beperkt aantal pagina’s) is het mogelijk om de computer handschriften automatisch te laten lezen. Hierdoor kunnen archieven dus sneller en makkelijker worden ontsloten.

Het programma is gratis te downloaden (t.z.t. zullen er enige kosten verbonden zijn aan het automatisch laten verwerken van grote hoeveelheden pagina’s, maar dat is nú nog niet het geval). Inschrijven voor het webinar (ook gratis) gaat via:

https://register.gotowebinar.com/register/950731613786440461.

Voor wie is dit webinar? Dit webinar is voor iedereen, die meer wil weten over Transkribus. Er is geen specifieke voorkennis vereist. Na afloop van het webinar is het mogelijk om vragen te stellen.


Voor iedereen die dit webinar heeft gemist maar graag hád willen zien is er goed nieuws: het webinar is hier nu ook achteraf te bekijken!

De eerste video is de basis-cursus, de tweede video is een vervolg daarop voor gevorderden.