Deze week ontvingen wij het verzoek u te attenderen op het Internationale Congres over de Dordtse Synode dat zal plaatsvinden in Dordrecht. Het gaat om een Engelstalig wetenschappelijk congres, maar er zitten ook (Nederlandse) publieksactiviteiten bij die vrij toegankelijk zijn. Wellicht ook interessant voor u?!

  • Woensdagavond 14 november: lezing Don Sinnema in de Grote Kerk
  • Donderdagavond 15 november: muziek in de Augustijnenkerk

Amerikaanse professor geeft beeldende Synodelezing in de Grote Kerk

Op woensdagavond 14 november 2018 geeft hoogleraar Donald Sinnema uit Holland (Michigan, USA) een voor ieder toegankelijke lezing getiteld: ‘A virtual tour of the Synod of Dordt’.

Sinnema zal op geheel eigen, karakteristieke wijze een levendige voorstelling geven over de geschiedenis van de synode. Een prachtige kans op een losse, laagdrempelige en humorrijke manier meer te weten te komen over deze unieke kerkvergadering met impact op vandaag de dag. Het programma neemt een klein uur in beslag.

De organisatie is in handen van het Reformatie Instituut Dordrecht (RID), verantwoordelijk voor de randprogrammering rondom het internationale congres als onderdeel van het gemeentelijke herdenkingsprogramma ‘Ode aan de Synode’.

De avond begint om 19:45 uur en is vrij toegankelijk.

Het adres van de Grote Kerk is Lange Geldersekade 2, te Dordrecht.

Muziek uit de tijd van de Dordtse Synode in de Augustijnenkerk

Op donderdagavond 15 november 2018 treden Gerard de Wit (kistorgel) en Johanneke de Wit (blokfluit) op in de eeuwenoude Augustijnenkerk te Dordrecht.

Het concert wordt in het kader van de herdenking 400 jaar Synode georganiseerd door het Reformatie Instituut Dordrecht (RID). Gerard de Wit stelde voor deze avond een schitterend programma samen met enkele werken uit de Synodetijd van Sweelinck, Van Noordt en Van Eijck en verder werken uit de Barok van Corelli, Scarlatti, Telemann, Quantz, Pachebel, Boismortier en Bach.

Enkele malen per jaar treed het echtpaar Gerard de Wit en Johanneke de Wit op en delen zo hun grote passie. Het is altijd feest wanneer zij op het podium staan.

Gerard de Wit kent u ondermeer als artistiek leider van Dutch Baroque. Met zijn Dutch Baroque Orchestra en Dutch Baroque Vocal Consort brengt hij jaarlijks een Passion van Bach in Zwijndrecht.

Eind november dit jaar brengt hij als opmaat naar kerst de Hohe Messe van J.S. Bach ten gehore in de St. Janskerk te Gouda. Kortom, u gaat luisteren naar bevlogen musici gespecialiseerd in de Oude Muziek.

Mis dit unieke optreden niet, wees erbij!  Het concert begint om 20:15 uur en de toegang is vrij. Na afloop wordt aan de bezoekers een hapje en drankje aangeboden in de kerk.

De Augustijnenkerk bevindt zich aan de Voorstraat 216, te Dordrecht.

Gerard en Johanneke de Wit

Gerard en Johanneke de Wit

Voor meer informatie zie: www.reformatieinstituutdordrecht.nl

RD: Dordtse Synode nog even uitgesteld