Afgelopen week ontvingen wij van de Vereniging Dordrechts Museum onderstaande oproep:

Ter gelegenheid van het 175 jarig jubileum van het Dordrechts Museum hebben de Vereniging Dordrechts Museum en de Stichting Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum de handen ineengeslagen om het museum een passend cadeau aan te bieden. Dat cadeau bestaat uit maar liefst 7 grote wandschilderingen van Aert Schouman die samen een zg. ‘kamer in het rond’ vormen. De doeken hangen nu in de zaal van het museumrestaurant voor de tentoonstelling Een Koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur die op 18 februari door Koningin Maxima is geopend. Na deze tentoonstelling verdwijnen de doeken weer uit het museum.

 

De Vereniging Dordrechts Museum en de Stichting Bedrijfsvrienden willen dit imposante werk van Aert Schouman behouden voor de stad. De schilderijen zijn in 1740 op maat gemaakt voor een kamer in het huis aan de Voorstraat 125. Om ervoor te zorgen dat de schilderijen in Dordrecht blijven, willen de vrienden en bedrijfsvrienden samen met inwoners en bedrijven in de Drechtsteden, de doeken aan het museum schenken. Ze starten om die reden vanaf 16 februari een fundraise campagne.

 

Campagne Houd de herder bij de schapenkoppen

Voor het cadeau inclusief de renovatie en integratie in het Dordrechts Museum is ruim €300.000,- nodig. De Vereniging en de Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum roepen inwoners, bedrijven, verenigingen en iedereen die het museum een warm hart toedraagt op, vanaf 16 februari donaties te doen om dit zeer gewenste cadeau permanent thuis in Dordt te houden. De campagne duurt tot het einde van de tentoonstelling op 25 november 2017.

 

Zeven kamerschilderingen Thuis in Dordt

De zeven kamerschilderingen met voorstellingen uit ‘Il pastor Fido’ (de trouwe herder) van Aert Schouman dateren uit 1740 en zijn van oorsprong vervaardigd voor het woonhuis aan de Voorstraat 125. De afgelopen eeuwen hebben de schilderingen daarna op diverse locaties gehangen bij verschillende eigenaren. De serie is in goede staat en onderstreept het belang en de hoge kwaliteit van de 18e eeuwse decoratieve schilderkunst uit Dordrecht. Kamers in het rond waren in die tijd gebruikelijk, maar zijn inmiddels in Nederland bijzonder zeldzaam. Het werk hangt tijdelijk in de zaal van het museumrestaurant, dat publiekelijk toegankelijk is. Het is de wens om de zaal aan te passen, zodat het als kamer in het rond gepresenteerd kan blijven worden in de zaal van het museum.

Vanaf 16 februari kan iedereen bijdragen aan het cadeau door een automatische machtiging in te vullen die te vinden is op de website www.thuisindordt.nl.