Een Rijksmonument moedwillig beschadigen ten behoeve van een kunstproject? De Vereniging Oud-Dordrecht heeft met afschuw kennis genomen van de plannen om in het kader van het kunstproject ‘Rivier Boot Stad’ een stuk van het monumentale hek van het Dordrechts Museum te verwijderen.

De Vereniging Oud-Dordrecht is in 1892 opgericht door bankier en kunstverzamelaar mr. Simon van Gijn, kunstschilder Bas Veth en stadsarchivaris mr. dr. Jacob Cornelis Overvoorde. Bescherming van het stadsgezicht van Dordrecht en de wezenlijke onderdelen daarvan, zoals monumenten, beeldbepalende bouwwerken, straat- en pleinruimten, bruggen en natuurschoon in en om de stad stond bij hen voorop. En tot op de dag van vandaag blijk die bescherming hard nodig!

In de kranten en op sociale media is de afgelopen tijd al veel te doen geweest over het afbreken van het hek, grenzend aan de tuin van het Dordrechts Museum. Als het doel van dit kunstproject ‘Rivier Boot Stad’ was om publiciteit te genereren, dan is dat in ieder geval gelukt.  Maar nogmaals: het betreft hier een Rijksmonument. Het museumcomplex – bestaande uit bouwdelen, tuin én hekwerk – heeft een architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Het geheel heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de vleugels van het complex en het hekwerk. Het is een monumentaal onderdeel van de beschermde historische binnenstad.

Hoewel verzekerd wordt dat het verwijderen professioneel zal gebeuren, kan dit niet zonder beschadigingen. Bovendien zijn de organisatoren vaag over de terugplaatsing van het hek. Kunstenaar Edward Clydesdale Thomson heeft namelijk de opdracht gekregen een semi-permanent project te ontwerpen. Maar wanneer de Dordtenaren het hek weer in volle glorie kunnen zien staat nergens vermeld.

Verwijdering van een deel van het hekwerk voor een kunstproject heeft weinig te maken met het beschermen van het Dordtse erfgoed. De Vereniging Oud-Dordrecht, met als doelstelling o.a. het beschermen van het bijzondere stadsgezicht en de monumenten kan dan ook zeker niet instemmen met het uitvoeren van dit kunstproject.

Lees verder ook:
Het ‘verhaal’ van Rivier-Boot-Stad
Alle gemeenteraadsleden vinden dat boot-kunstenaar van monumentale museummuur moet afblijven
Plan voor aantasting van museummuur uit 1904 raakt het verdriet van Dordrecht en Dordtenaren
Een beetje beter naar je inwoners luisteren kan voor Dordrecht geen kwaad
Protest tegen sloop museummuur voor kunstproject: ‘Van een rijksmonument blijf je met je tengels af’
HEKWERK uit 1904 behorend bij het museumcomplex – Rijksmonument 522294