Op zaterdag 2 juli werd in de Grote Kerk de bijeenkomst ‘Sporen van Sura’ gehouden. Deze bijeenkomst is tot stand gekomen door een samenwerking van Merwe’s Oratorium Vereniging, Vrienden van de Grote Kerk en Vereniging Oud-Dordrecht. Het evenement stond oorspronkelijk gepland voor het jaar 2020 – in het kader van 800 jaar stad – maar moest door corona worden uitgesteld. Gelukkig kon het op 2 juli 2022 alsnog worden gerealiseerd.

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

De Grote Kerk van Dordrecht 2 juli 2022

Tijdens dit mooie evenement werd aandacht gegeven aan het ontstaan en de vroege periode van Dordrecht. Een beetje stad heeft natuurlijk zijn eigen ontstaansmythe en Dordrecht heeft die in het verhaal van de heilige Sura en de bouw van de Grote kerk. De grote Kerk was daarom ook de perfecte plek voor dit evenement.

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Sura Cantate uitgevoerd door Merwe’s Oratorium Vereniging onder begeleiding van slagwerk en orgel in de Grote Kerk van Dordrecht

Op allerlei verschillende manieren werd het thema belicht: de MOV voerde de Sura Cantate uit die speciaal voor de gelegenheid was gecomponeerd door Patrick van Deurzen. De Sura Cantate is een indrukwekkend muziekstuk geschreven voor koor, solisten en orkest. Echter deze keer werd het koor begeleid door orgel en slagwerk.

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Ingang van het Koor met haar beroemde koorbanken, Grote Kerk Dordrecht

Een andere muzikale bijdrage werd geleverd door beiaardier Boudewijn Zwart. Op zwierige wijze leidde hij de mensen rond in de toren en gaf een demonstratie op het carillon. Andere rondleidingen waren minder verheven, maar gewoon op de begane grond.

 

Herman van Duinen gaf een rondleiding en vertelde een verhaal over de beroemde koorbanken. Theo Pronk liet bezoekers kennismaken met alle bijzonderheden buitenom de Grote Kerk, zoals de metselaarstekens en de Sura-bron. Niek Bakker voerde bezoekers terug naar de oudste sporen van de grote Kerk.

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Rondleiding ‘Buitenom de Grote Kerk’ door Theo Pronk

Naast rondleidingen en muziek werden er ook verschillende lezingen gegeven. Hierin werd vooral stil gestaan bij de belangrijke rol die religie had op het leven van de middeleeuwse Dordtenaren. Sander Verschuur vertelde de luisteraars over het Heilige Hout en de bijbehorende processie. Hij liet zien wat het voor mensen in de middeleeuwen betekende en welke rol de processie nu nog speelt in het leven van gelovigen.

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Sander Verschuur vertelde over de betekenis van het Heilige Hout

Fred van Lieburg hield een lezing over het katholieke karakter van de Grote Kerk vóór, tijdens en na de Reformatie. En hij ging nader in op de altaar-cultuur van de Grote Kerk. Stadsarcheoloog Marc Dorst liet de mensen kennis maken met de rol en de betekenis van de pelgrims-insignes die o.a. hier in Dordrecht zijn gevonden.

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Lezing door Fred van Lieburg over het katholieke karakter van de Grote Kerk voor, tijdens en na de Reformatie

Archivist Wim Koole vertelde iets over het interdict over Dordrecht in de jaren vijftig van de veertiende eeuw en hoe we deze gebeurtenissen nog steeds kunnen nalezen in het Regionaal Archief Dordrecht. Conservator Sander Paarlberg gaf een boeiende lezing over de kunst van de Grote Kerk aan de hand van enkele schilderijen en houtsnijwerk dat nog overgebleven is.

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Niek Bakker voerde de bezoekers terug naar de oudste sporen van de grote Kerk

Deze bijzondere dag werd afgesloten met een kleine borrel en wat lekkers. Al met al was het een zeer afwisselende en boeiende middag waar we met drie verenigingen met plezier op terugkijken.



Alle foto’s zijn gemaakt door Teus de Groot.
Sporen van Sura werd u (met financiële steun van de Gemeente Dordrecht) aangeboden door:

 


Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Herman van Duinen gaf een rondleiding en vertelde een verhaal over de beroemde koorbanken

 

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Archivist Wim Koole vertelde iets over het interdict over Dordrecht in de jaren vijftig van de veertiende eeuw

 

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Conservator Sander Paarlberg gaf een boeiende lezing over de kunst van de Grote Kerk

 

Foto-verslag Sporen van Sura Dordrecht 2022

Stadsarcheoloog Marc Dorst vertelde over pelgrims-insignes die o.a. hier in Dordrecht zijn gevonden