In het kader van Wereld Art Nouveau Dag (10 juni) nodigt de Vereniging Oud-Dordrecht u uit voor een  lezing over Art Nouveau, in de prachtige ambiance van de Remonstrantse Kerk.

Jugend magazineArt Nouveau, Art Deco, Jugendstil… deze kunststromingen worden aan de lopende band met elkaar verward. De ene stijl is hoekig. De andere sierlijk, met dames in wapperende jurken en vooral veel bloemen. Toch?

Maar ís dat eigenlijk wel zo? Hoe zat het ook alweer?

Tijdens deze lezing over Art Nouveau zal Olga Harmsen (eigenaar van projectbureau Maison l’Art Nouveau) u precies uitleggen hoe het zit. Zij zal u meenemen naar de 19de eeuw en uitleggen wat ertoe heeft geleid dat de Art Nouveau zo sensationeel tot bloei kwam, en waarom de stroming binnen twintig jaar ook weer net zo snel verdween.

We gaan natuurlijk bekijken wat de Art Nouveau kunstenaars op creatief gebied heeft geïnspireerd. Maar we zullen ook zeker kijken naar de technische ontwikkelingen en de veranderingen in de maatschappij die deze verrukkelijke kunststroming hebben beïnvloed. Daarnaast gaan we leren hoe we Art Nouveau kunnen herkennen in bijvoorbeeld de architectuur. En wat de verschillen tussen de stromingen in de verschillende landen zijn.

lezing over art nouveau / jugendstil

Om dicht bij huis te eindigen sluiten we de avond af met een ‘virtueel’ rondje langs de Dordtse Art Nouveau. Dan kunt u meteen controleren of u de tijdens deze lezing opgedane kennis in praktijk kunt brengen en de karakteristieken van de (Nederlandse) Art Nouveau al kunt herkennen.

Voorstraat 180 Dordrecht

Kortom: Laat u verleiden door de sierlijke zweepslagen of juist door de sobere geometrische vormen van de Art Nouveau. Tijdens deze lezing reizen we kris-kras door Europa, van Barcelona naar Riga, en van Glasgow naar Wenen, met uitstapjes naar Zuid-America, Afrika en China.

Het belooft een fascinerende reis langs betoverend mooie kunst te worden…

Datum: Woensdag 12 juni 2019
Locatie: Remonstrantse Kerk
Adres: Cornelis de Wittstraat 28, Dordrecht
Start: 20.00 uur

Gratis, voor leden én belangstellenden