Lezing door Wim van Wijk en Peter Ebben

In het regionaal archief wordt een reusachtige, bijna 500 jaar oude kaart van Dordrecht en wijde omgeving bewaard. Van het bestaan wist tot een paar jaar geleden bijna niemand meer af. Broos en vergeeld kwam hij – in 2013 – tevoorschijn, waarna hij is gefotografeerd en direct weer opgeborgen. Van een restauratie zal het niet snel komen.

Digitaal is de kaart echter wél ‘gerestaureerd’ (door Peter Ebben, lithograaf en grafisch vormgever), wat het mogelijk maakt hem ook te bestuderen. Het resultaat is op 4 oktober te zien en te beluisteren. Peter Ebben en Wim van Wijk (journalist en kaartenliefhebber) zullen de kaart op ware grootte op de muur projecteren, vertellen hoe de restauratie in zijn werk ging en wat er op de kaart te zien is. Daarnaast gaan zij vertellen welke plannen zij hebben nu de originele kaart voorlopig niet meer uit het depot zal komen.

Kaarten uit de eerste helft van de zestiende eeuw zijn al bijzonder, maar een kaart van 190 bij 375 cm is zonder meer uníek te noemen. De maker is waarschijnlijk Cornelis Schilder, die in 1537 ook de – zwaar gehavende – kaart heeft gemaakt waarvan een fragment is afgebeeld in de in 2012 verschenen Historische Atlas van de Biesbosch.

De reuzenkaart staat vol met namen van bekende en onbekende plaatsen, ambachten, zalmsteken en kastelen. Van sommige plaatsen is het slecht leesbare schrift – met hulp van historisch onderzoekers – ontcijferd; op andere plaatsnamen wordt nog gestudeerd. Maar intussen valt er al genoeg te vertellen over deze uitzonderlijke kaart.

Datum: Dinsdag 4 oktober 2016
Locatie: Trinitatiskapel
Adres: Vriesestraat 22, Dordrecht
Ontvangst: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur

Voor leden en belangstellenden.

Uitsnede eeuwenoude reuzenkaart van Dordrecht

Uitsnede eeuwenoude reuzenkaart van Dordrecht