Op donderdag 17 oktober 2019 werd de Dordtse Puienprijs voor de tweede keer uitgereikt. In 2017 heeft de Vereniging Oud-Dordrecht, in het kader van haar 125-jarig jubileum, besloten tot het instellen van zo’n prijs om eigenaren van panden in de binnenstad te stimuleren hun gevel op te knappen en daarmee de leefbaarheid en het straatbeeld in de binnenstad van Dordrecht te verbeteren.

De genomineerde panden waren over twee categorieën verdeeld: ‘Woon-winkelhuis’ en ‘Herbestemming’. En in elke categorie had de vakjury een winnaar aangewezen. Ook het publiek had in de weken voorafgaand aan de uitreiking via de website www.dordtsepuienprijs.nl (en tijdens Open Monumentendag op papier) kunnen stemmen voor de Publieksprijs. Dus toen het eenmaal 17 oktober was, zat de zaal vól met opgewonden eigenaren, projectontwikkelaars en architecten. En heerste er een gezonde spanning in de Trinitatiskapel.

Uitreiking Dordtse Puienprijs 2019

Gedurende de avond werd een film vertoond met een korte omschrijving van alle genomineerde panden, en de motivering van de jury om juist déze panden op de shortlist te zetten. U kunt dezelfde film nu ook op uw gemak bekijken door op het pijltje in de foto hieronder te klikken.

Tijdens de film heeft Geert ter Steeg de genomineerden één voor één naar voren geroepen om zich voor te stellen en wat over hun project te vertellen. Zo kon na het vertonen van de film meteen worden overgegaan tot de prijsuitreiking. Vóór de pauze waren dat de panden die de Puienprijs van de vakjury kregen. Ná de pauze werd de Publieksprijs bekend gemaakt.

Winnaar categorie ‘Woon-winkelpand’ Visstraat 27

Bij de restauratie heeft de gevel (na kleurhistorisch onderzoek) zijn oorspronkelijke kleuren teruggekregen. De winkel kreeg nieuwe stalen puien met muurdammen tussen de etalages en een plint, in overeenstemming met het oorspronkelijke ontwerp. In de winkel is een mooie nieuwe trap in gekomen naar de verdieping. De ruimten daarboven zullen binnen afzienbare tijd weer in gebruik genomen worden als kantoor, opslagruimte en bovenwoning. Dankzij de zorgvuldige restauratie heeft dit vroege Art Decopand zijn oude charme weer terug.

Winnaar Dordtse Puienprijs 2019 categorie woon-winkelpand

Winnaar Dordtse Puienprijs 2019 categorie Woon-winkelpand

Winnaar categorie ‘Herbestemming’ Binnen Kalkhaven 5abc

In 1912 door architect Van Bilderbeek gebouwd als pakhuis voor de ijzerhandel, is het grote pand in de afgelopen tijd geschikt gemaakt voor bewoning. De kleine industriële vensters op de verdieping aan de Binnen- en Buiten Kalkhaven boden weinig licht en zicht; prima voor een pakhuis, maar niet prettig voor een woonhuis. De eigenaren kwamen met een gedurfd plan dat de contour van de oude vensters nog laat zien, én dat veel licht naar binnen brengt. De deuren werden in dezelfde stijl aangepast.

Winnaar Dordtse Puienprijs 2019 categorie Herbestemming

Winnaar Dordtse Puienprijs 2019 categorie Herbestemming

Winnaars van de Publieksprijs 2019

De publieksprijs in de categorie ‘Woon-winkelpand’ ging naar de eigenaar van het pand Voorstraat 341. En die in de categorie ‘Herbestemming’ ging naar de Vereniging van Eigenaren van de appartementen in de voormalige Ambachtsschool aan de Reeweg Oost 123.

Genomineerden Dordtse Puienprijs 2019

Alle genomineerden van de Dordtse Puienprijs 2019

Aan het einde van de avond was er nog gelegenheid tot het nuttigen van een hapje en een drankje. En om de winnaars te feliciteren natuurlijk! We kunnen terugkijken op een fantastische avond.

De prachtige Dordtse Puienprijs, een zilver muuranker, is ontworpen en gemaakt door kunstenares Lenny van Wieringen.

Troffee Dordtse Puienprijs 2019 woon-winkelpand

Dordtse Puienprijs 2019