Gisteravond werd in een afgeladen Trinitatiskapel de eerste Dordtse Puienprijs uitgereikt. De Dordtse Puienprijs 2017 ging naar het pand Voorstraat 273; de Publieksprijs was voor de panden Vriesestraat 38-40-42.

Aan het begin van de avond werd een film getoond met een korte omschrijving van alle genomineerde panden, en de motivering van de jury om juiste déze panden op de shortlist te zetten. U kunt de film hier online bekijken:

Tijdens de film heeft Geert ter Steeg, die namens de vereniging Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht (POBD) in de jury zat, de genomineerden één voor één naar voren geroepen om zich voor te stellen en wat over hun project te vertellen. Zo kon na het vertonen van de film meteen worden over gegaan tot de prijsuitreiking.

Genomineerde Kroonenberg groep - Lindershuis Genomineerde Gebr. Tromp - Vriesestraat 38-40-42

Genomineerde Robert Hell - Voorstraat 273 Genomineerde Jacco van de Visser - Voorstraat 428 Genomineerden Paul de Bruin en Marcel Arends - Schrijversstraat 8

Dordtse Puienprijs 2017 voor Reus en Zijl

De Dordtse Puienprijs 2017 is gewonnen door Robert Hell, voor de restauratie van zijn pand van architect H.A. Reus met beeldhouwwerk van de beroemde beeldhouwer L. Zijl. Naast een vakjury mocht het Dordtse publiek ook hun stem uitbrengen; de Publieksprijs is met een ruime meerderheid aan stemmen gewonnen door de Gebr. Tromp voor de restauratie van hun panden op de Vriesestraat 38-40-42.

De winnaar van de Dordtse Puienprijs 2017, Robert Hell, heeft in 2014 het pand Voorstraat 273 laten restaureren en de pui in oude glorie teruggebracht. Aan de hand van de oude tekeningen en adviezen van architect Bertil Dekker werd het pand gerestaureerd. Timmerfabriek Visser maakte een nieuwe pui, die met veel precisie werd ingebracht door timmerman A.M. de Vos. Aannemer ’Verbouwen doen we zo’ was verantwoordelijk voor de restauratie van de rest van het pand. Het altijd bestaande probleem van een woonhuisopgang in een winkel, werd hier elegant opgelost.

De jury koos dit pand als prijswinnaar vanwege de zorgvuldige restauratie van een winkelpui die oorspronkelijk al opviel door de hoge kwaliteit van het werk van de Dordtse architect Hendrik A. Reus en de, in zijn tijd, vernieuwende beeldhouwer Lambertus Zijl. Na driekwart eeuw was er niets meer terug te vinden van deze mooie pui, doordat men  de elegante houten invulling van de pui had vervangen door een stalen exemplaar en daar vervolgens in de jaren 60 en 70 enorme lichtbakken overheen had gehangen. Na de nominatie was juist dit grote contrast doorslaggevend om als winnaar te worden uitgeroepen.

Wanneer u het complete jury rapport nog eens rustig na wilt lezen, dan kan dat. U kunt het complete rapport downloaden door hier op te klikken.