In 2017 heeft de Vereniging Oud-Dordrecht, in het kader van haar 125-jarig jubileum, besloten tot het instellen van een Dordtse Puienprijs met als doel daarmee verbetering van het stadsaangezicht te ondersteunen. De prijs zal in beginsel om het jaar worden uitgereikt ter beloning van een geslaagde gevelrestauratie van een pand, waarop het Beeldkwaliteitsplan binnenstad van toepassing is. De eerste keer werden panden genomineerd in de categorie ‘Bedrijfspanden gerestaureerd’. In 2019 werd de Dordtse Puienprijs voor de tweede keer uitgereikt, en waren de genomineerde panden over twee categorieën verdeeld: ‘Woon-winkelpand’ en ‘Herbestemming’. Dit jaar hebben we zelfs drie categorieën waarin een winnaar zal worden aangewezen: ‘Woonhuis’, ‘Woon-winkelpand’ en ‘Herbestemming’.

 

Werkwijze

De Vereniging Oud-Dordrecht heeft een speciale Puienprijs-commissie ingesteld. Het Vakteam Erfgoed van de gemeente Dordrecht ondersteunt deze commissie door het aanleveren van de longlist van vergunningen en informatie over de panden en de eigenaren.

Op basis van verbouwingen die de afgelopen 2 jaar gereed zijn gekomen, en waarvoor de gemeente Dordrecht een bouwvergunning heeft verstrekt, heeft de Dordtse Puienprijs-commissie een lijst opgesteld waar uiteindelijk een shortlist van maximaal 5 panden per categorie is geselecteerd. Uit deze shortlist zal de vakjury het winnende pand kiezen. Bovendien kunt u, als inwoner van Dordrecht, uit deze shortlist een pand kiezen voor de Publieksprijs!

De panden op de shortlist 2021

Categorie ‘Woonhuis’

 • Grotekerksbuurt 72-74
 • Merwekade 75
 • Torenstraat 6-66
 • Vest 84

Categorie ‘Woon-winkelpand’

 • Voorstraat 300
 • Voorstraat 302-304
 • Voorstraat 337
 • Voorstraat 339
 • Voorstraat 263-265

Categorie ‘Herbestemming’

 • Oranjelaan 11
 • Stek 4
 • Stek 13

Tot en met 15 november 2021 kan het publiek stemmen op de genomineerde panden via de website

www.dordtsepuienprijs.nl

Op deze website staat ook de motivering van de jury om deze panden te nomineren. Het pand met de meeste stemmen wint de Publieksprijs.

Prijsuitreiking – CORONA UPDATE

De Dordtse Puienprijs en de Publieksprijs worden uitgereikt op donderdag 25 november 2021 om 20.00 uur in de Trinitatiskapel, Vriesestraat 22 te Dordrecht.

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt de uitreiking van de Dordtse Puienprijs – die gepland stond op 25 november 2021 – uit te stellen tot de Corona-maatregelen zo een feestelijke evenement weer toelaten.

Dit is geen afstel, maar slechts een tijdelijk uitstel. Omdat uw én onze gezondheid voorop staan. Zodra de situatie het toelaat zullen wij een nieuwe datum prikken en u informeren. Pas goed op elkaar en op uzelf, en blijf gezond!

De Dordtse Puienprijs bestaat uit een trofee, de Publieksprijs uit een oorkonde. Beide prijzen worden uitgereikt aan de eigenaren van de desbetreffende panden.

U bent allen van harte welkom!


De Dordtse Puienprijs in de pers:

Artikel Dordtse Puienprijs 2021 in Dordt Centraal

https://dordtcentraal.nl/actueel/twaalf-panden-op-shortlist-dordtse-puienprijs-2021

https://www.dordrecht.net/nieuws/dordtse-puienprijs-2021-2021-10-22

https://www.rtvdordrecht.nl/voorstraat-hofleverancier-van-nominaties-voor-dordtse-puienprijs/nieuws/item?1180356